Uređenje enterijera

Značaj rasvete za uređenje doma

Osvetljenje u prostoru ima moć da menja raspoloženje koje vlada u sobi, baš kao što se menja i vizuelni doživljaj samog prostora. Tip rasvete i njen položaj su važni aspekti dizajna enterijera i rade zajedno sa izborom boja, veličinom sobe, dostupnošću prirodnog svetla i izborom nameštaja. Elementi koji se spajaju kada se postigne pravo osvetljenje transformišu sobu u besprekornu kombinaciju funkcionalnosti i stila.

Upravljanje rasvetom i bojama

Upotreba osvetljenja može dodati ili oduzeti svetlost u sobi ili reflektovati one površine kojima je svetlost namenjena. Tamnije boje čine da soba deluje manje i tesno, dok zidovi svetle boje rade suprotno. Iluzija prostora definiše se svetlošću koja se odbija od površina zidova. Neke vrste osvetljenja pomažu u ovoj iluziji daljim osvetljavanjem zidova. Pored toga, usmereno osvetljenje, može ublažiti boje zidova. 

Postoji i ugradno osvetljenje koje ima mekani sjaj nadole koji osvetljava podove, a ne zidove. Ovakva rasveta se suprotstavlja svetlima u sredini sobe, koja pružaju ambijentalno osvetljenje, ili pak zidnom osvetljenju. U oba slučaja ovo može uticati na to kako se mogu pojaviti svetli ili tamni obojeni delovi.

rasveta uredjenje doma
Osvetljenje za kuhinjsko ostrvo

Usmereno osvetljenje

Osvetljenje u sobi ima ulogu da obezbedi osvetljenje za celu sobu, ili da naglasi vrlo specifične elemente. Savršen primer pozicionog osvetljenja jeste osvetljenje staza. Plafonska rasveta, podesivi vratovi i lampe mogu biti usmereni na određene elemente, poput zidne slike, vaze sa cvećem na ulaznom stolu ili kuhinjskog ostrva. Razmislite i o njihovom postavljanju na zidove. 

Posebni okviri za slike i ogledala takođe imaju ugrađenu rasvetu kako bi istakli određena područja na zidu. Ugradno osvetljenje se može koristiti u podovima i plafonima za stvaranje vertikalnih snopova svetlosti, za razliku od ukupnog sjaja centralnih svetiljki koje vise sa plafona.

Prilikom dizajniranja prostora, neophodno je definisati iskustvo koje želimo da stvorimo. Prigušeno i indirektno osvetljenje stvoriće intimniji prostor koji podstiče opuštanje, dok belo i direktno osvetljenje aktivira naš mozak i omogućava nam da vidimo manje detalje. 

Vrstu svetlosti biramo u zavisnosti od kreativnog koncepta na kojem radimo i prostorije u kojoj će se ono nalaziti. Svaki od elemenata koje ugradimo u naše prostore je odgovor na potrebu i suštinu projekta sobe, pa je i osvetljenje jedan od ovih elemenata.

Radni prostor sa dosta prirodnog svetla

Funkcionalnost

Jedna od glavnih uloga osvetljenja u unutrašnjosti je funkcionalnost. Osvetljenje treba da služi svrsi, jer ukoliko to ne radi, onda prosto uzalud troši električnu energiju. Lusteri se u velikim, otvorenim foajeima, ulazima i sobama ne koriste samo zbog centralno tematski postavljenog prostora, već i zbog toga što pružaju odlično osvetljenje sobe.

Zidna svetla vizuelno dodaju dužinu i veličinu ulaznom holu, a uz to i osvetljavaju put. Posebno obratite pažnju na osvetljenje za radne stolove i druga radna područja specifična za zadatak u kojima je funkcionalnost važnija od ukupne osvetljenosti sobe.`

Prostorno planiranje

I prirodno i veštačko osvetljenje pomažu pri iluziji prostora. Za tamniju sobu pronađite načine da unesete više prirodnog svetla punog spektra. Ako soba nema dovoljno osvetljenja, osećaće se tesno. To pogoršavaju aranžmani nameštaja u neposrednoj blizini, kao što su stočić, kauč ili stolica u manjem okruženju. 

Ugaone lampe, zidne svetiljke i centralno postavljene svetiljke na plafonu pomažu da se osvetli prostorija ako nije dostupno prirodno osvetljenje ali i da se stvori vizuelno veći prostor. Ovo se odnosi na bilo koju postavku – kuću ili kancelariju. Prirodno osvetljenje je poželjnije od osvetljenja koje je napravio čovek, jer bolje pokazuje boje i dodaje vizuelni prostor sobe odbijajući se o reflektujuće površine. 

Razmislite i o krovnim prozorima ili velikim prozorima ako želite više prirodnog svetla. Možete koristiti i prozirne zavese kako biste dozvolili maksimalnu količinu svetlosti sa vaših trenutnih prozora.

Rad u višesatnom prostoru i držanje računara ispred sebe izaziva vizuelni zamor, a uz dobro osvetljenje možete da garantujete da će korisnik moći da radi kroz intenzivne, a ponekad i opsežne radne dane, bez naprezanja očiju.

U zavisnosti od specifičnih poteba svakog pojedinca i namene prostora, važno je osmisliti i isplanirati rasvetu koja podržava upravo te potrebe. Sa druge strane, moramo voditi računa da se rasveta uklapa stilski u dekoraciju enterijera i zato je značaj rasvete važan faktor u planiranju i projektovanju prostora.