Život i gradnja

Stan ili kuća – pitanje je sada?

Stan ili kuća

Prelazak sa rentiranja stana na posedovanje nekretnine je veliki korak koji može uticati na vaše finansije i životni stil.

Posebno može biti komplikovana dilema za one kojima ideja stanovanja u kući deluje privlačno, ali nikada nisu imali iskustvo tog tipa. 

U osnovi, razlika između života u kući ili stanu svodi se na dve stvari: cenu i privatnost. Ako dovoljno tražite, verovatno možete pronaći kuću ili stan koji će odgovarati svim vašim potrebama. 

Važno je razumeti prednosti i nedostatke pre nego što donesete odluku, a moraćete i da izvagate svoje potrebe. Možda ćete želeti više prostora i autonomije nad svojim životnim prostorom. Ili biste možda više voleli pogodnosti stanovanja u stanu, posebno u kompleksu koji nudi mnoge usluge i funkcije, poput teretane, bazena i drugih sadržaja. 

Evo liste stvari koje morate uzeti u obzir dok se odlučujete između kuće ili stana:

Prostor i buka 

U većini slučajeva, život u kući nudi vam mnogo više prostora nego što biste dobili sa stanom. Uglavnom kuća dolazi sa dvorištem, što je sjajno ako imate psa, volite da pravite roštilj za vaše prijatelje ili želite sopstvenu oazu mira. To, takođe znači da oko dvorišta može biti mnogo posla, što uključuje i redovno košenje travnjaka, održavanje eksternog prostora i uređivanje bašte. Imajte na umu da kada živite u kući, obično se reešava problem buke, što je sjajno ako više volite da vaš dom bude mirno mesto. 

Useljavanje u novi dom
Useljavanje u novi dom

S druge strane, kuće istovremeno čine mnogo bolja mesta za zabave nego stanovi. Ako ste društveni tip koji voli da pravi žurke, stanovi obično nisu najbolje mesto za život. Budući da ne delite zid sa ljudima koji žive pored vas, možete odlučiti da postanete pomalo glasni, a da ne morate toliko da brinete o tome.

Kad živite u stanu, ponekad buka vaših komšija (gore, dole i sa obe strane) može biti smetnja. Međutim, neće biti dvorišta za brigu i ako je stan u sigurnoj zgradi, možete se osećati sigurno znajući da je slučajnim prolaznicima otežano da dodju do vaših ulaznih vrata.

Potrebe porodice vs potrebe samaca

Ako ste porodični tip, koji ima ili planira veliku porodicu, kuća vam daju veće mogućnosti za organizaciju porodičnog života. Više soba znači i veći komfor za svakog člana pojedinačno. A da ne spominjemo tek mogućnost velikog parkinga za sve porodične automobile. 

Ako živite sami, posedovanje kuće možda nije u vašem najboljem interesu. Kuće zahtevaju visoke naknade za održavanje. Kada se suočite sa problemima poput vodovoda i klimatizacije, ili redovnog održavanja instalacija, finansijska ulaganja mogu biti previsoka za jednu osobu. 

Mali stan u gradu
Mali stan u gradu

Grejanje i ostali računi 

Ako niste tip koji puno vremena provodi kući, ova tema je posebno aktuelna. Zbog veličine prostora, stan prosečne kvadrature možete relativno lako ugrejati dok za kuću važe drugačija pravila. Sem toga, sam sistem klimatizacije je lakše uspostaviti u manjem stanu. Logično, i ostali računi mogu biti niži u manjem stanu u odnosu na kuću veće kvadrature. 

Lokacija 

Ako volite i želite da živite u užem centru bilo kog većeg grada, a posebno metropole, stan je pravo rešenje za vas. Savremeni urbanistički planovi ne dozvoljavaju previše velike projekte u samom epicentru grada i centralnim gradskim opštinama, tako da ako žudite za oazom sa velikim dvorištem, moraćete da potražite plac koji je malo udaljen od centra. 

Ako ni sami niste sigurni da li je za vas bolje rešenje kuća ili stan i kako da kreirate dom iz snova, mi vam u tome možemo pomoći. Od nacrta do realizacije, tu smo da vam u svim fazama pružimo stručnu pomoć i podršku.