Uređenje enterijera

Renoviranje – DIY ili angažovati profesionalca

renoviranje pro uradi sam

Preuređivanje uvek zvuči kao zabavan i avanturistički projekat. Bez obzira na prostoriju, verovatno već možete prikupiti ideje o promenama koje biste želeli da napravite ili poboljšanjima koja možete da zamislite. Možda ste već iskusni sa renoviranjem, možda niste. Bez obzira na to, postoji jednostavan način da utvrdite da li treba da radite sami ili angažujete stručnjaka za prepravku.

Pre nego što požurite sa obnovom kuće ili stana i započnete da pišete listu stvari za renoviranje, sveobuhvatno sagledajte sve što predstoji, uzimajući u obzir troškove i rokove.

Jedno veliko pitanje koje ćete sebi verovatno postaviti dok se pripremate za renoviranje je kada treba da radite sami, a kada da unajmite stručnjaka za prepravku kuće. Postoje kompromisi u vremenu, novcu i rezultatima, pa je to često stvar budžeta – i ličnog poverenja

Na raspolaganju su vam naizgled beskrajni resursi za pomoć, poput knjiga sa detaljnim uputstvima i video snimaka sa uputstvima na mreži. Opšte pravilo je da preduzimate projekte u kojima se osećate prijatno i sa veštinom dovoljno razvijenom da biste završili sa dobrim rezultatima. 

DIY projekat 

Šta možete sami, a za šta vam treba profesionalac?

Većina ljudi je slobodna sa četkom u ruci i mogu uštedeti nešto novca baveći se kozmetičkim poboljšanjima. Drugi su spremni da prošire svoj repertoar da bi postavili pločice, zamenili radne površine ili čak renovirali sami kupatilo. 

Vlasnici kuća treba da izbegavaju „uradi sam“ poslove koji bi, ako se nepravilno izvrše, mogli imati zaista katastrofalne rezultate, poput curenja vodovoda unutar zida koji uzrokuje oštećenje ili lošeg električnog posla koji može da izazove požar.

Deo DIY odluke usredsređuje se na očekivanja vlasnika kuća od gotovog projekta. Profesionalci koji svakodnevno rade na domovima znaju trikove i tehnike za postizanje visokokvalitetnih rezultata. Na primer, čak i neiskusni radnici mogu postaviti pločice, ali podovi i zidovi nikada nisu savršeno ravni. Uvek imaju neravnine ili nedostatke. Profesionalac zna kako to da popravi, dok bi se neiskusan radnik mogao boriti s tim, što bi moglo uticati na instalaciju i kako pločica na kraju izgleda.

Možete i da pristupite kupovini samostalno (BIY), to je koncept kada vlasnik kupuje proizvode sam, a zatim angažuje profesionalca da ih instalira. 

Da li vam treba građevinska dozvola – pitanje za profesionalce

Tipično, za svaku obnovu koja menja strukturu vašeg doma potrebna je građevinska dozvola koju je izdao nadležni zakonski organ. To takođe može da znači inspekciju u odgovarajuće vreme kako bi se osiguralo da radovi ispunjavaju lokalne građevinske propise. Imajte na umu da neko ko želi da kupi vašu kuću u budućnosti može pitati o radovima na renoviranju i možda će želeti odgovarajuću potvrdu. U tom smislu, ako obim vaših radova zahteva specifične dozvole, to implicira ozbiljnost radova za koje je najbolje angažovati profesionalce. 

Angazovanje profesionalca za renoviranje
Angažovanje profesionalaca za renoviranje 

Vremenski faktor 

Renoviranje ili značajni projekti popravke kuće mogu zahtevati puno vašeg vremena za završetak. Ako posao remeti vašu svakodnevnu rutinu (npr. obnavljanje kuhinje / kupatila) ili izlaže vaš dom vremenskim neprilikama (npr. krovni projekti, spoljna obnova), kašnjenja mogu predstavljati pravi problem. Dakle, pre nego što se obavežete da ćete to učiniti sami, budite realni oko toga koliko će vam vremena trebati i vaše sposobnosti i volje da uložite u ovaj put. Ako nemate vremena, ne započinjte posao.

Uzmite u razmatranje da li imate alat i opremu

Možda vam se čini da ćete radeći sami uštedeti novac, ali ne zaboravite na neophodan alat i opremu. Iznajmljivanje je uvek opcija, ali troškovi se takođe mogu brzo zbrajati ako posao radite u slobodno vreme. Dakle, kada razvijete „uradi sam“ budžet, uključite realne troškove za kupovinu ili iznajmljivanje alata i opreme. Ovo može posebno da utiče na spoljne radove kada vam je recimo potrebna oprema koja zahteva specifičnu zaštitu na radu, ili rad sa instalacijama. 

Ako to radite sami da biste uštedeli novac – pribavite drugo mišljenje da biste bili sigurni da štedite. 

Ako je vaš osnovni razlog za samostalno obavljanje posla ušteda novca, razgovarajte sa dobavljačem pre nego što donesete konačnu odluku. Iskusni radova možda će biti u mogućnosti da predloži načine smanjenja troškova vašeg projekta, a da i dalje koristi profesionalne usluge tamo gde vam nedostaje vremena ili veština. Možete i uštedeti tako što ćete sami završiti završne radove, poput farbanja ili lepljenja tapeta, a složeniji posao prepustiti profesionalcima.