Pejzažna arhitektura

Kako srediti baštu u proleće

Kako srediti baštu u proleće

Vreme je da vaša bašta doživi prolećni preobražaj. Prva asocijacija na ovo godišnje doba jeste prijatan i ušuškan prostor u lepo uređenoj bašti među prvim zracima sunca i prvim cvetnim bohorima. Kažu i da je posedovanje bašte, posebno u sadašnje vreme, jedan od načina za život bez stresa. 

Ako tražite interesantne i kreativne predloge za prolećno uređenje vrta, na pravom ste mestu. Okupili smo najzanimljivije vrtne stilove i ideje koji će vam pomoći da dizajnirate eksterijer koji je u svakom pogledu po vašoj meri. Od malih kreativnih baštenskih predloga do urbanog vrtlarstva i zen koncept vrtova, naš izbor obiluje nadahnjujućim idejama koje možete prilagoditi svom prostoru.

Kako da odaberete pravi nameštaj za baštu?

Odabrani nameštaj za baštu treba da doprinosi udobnosti i funkciji vašeg poljskog prostora. Uz prostrani sto i udobne stolice, vaše dvorište može da se pretvori u odredište za ručavanje na otvorenom. Opremite li trem pletenim kaučem i klasičnom stolicom za ljuljanje, oboje prekriveni plišanim jastucima, on brzo može postati druga porodična soba tokom toplih meseci. Kada se upotpuni odgovarajućim nameštajem, čak i mali prostori poput balkona i džepnih vrtova mamiće vas napolje. Promišljeno planirajte kupovinu baštenskog nameštaja jer vaše dvorište sa njim postaje vaše novo omiljeno mesto za izležavanje, opuštanje i zabavu.

Moderno dekorisan eksterijer

Prolećne noći kao iz bajke

Osvetljenje poput lampica ili baštenski fenjeri su još jedna od opcija koja može da ulepša baštu u proleće. Raznovrsna rasveta će sigurno vaš prostor za uživanje učiniti bajkovitim. Izaberite jednu, ili čak kombinujte više njih kako biste upotpunili atmosferu u vašoj bašti. Ovakva dekorativna svetla imaju poseban efekat u prolećnim i letnjim noćima, a i pomažu vam da istaknete i razdvojite baštenske sekcije.

Vintidž čarolija u vašem vrtu

Ako želite da napravite rustičnu i vintidž atomosferu uz romantični viktorijanski osećaj, u ovu svrhu možete iskoristiti stare restaurirane predmete poput manjih starih teretnih kolica ili starih modela bicikla. Danas gotovo od svega možete napraviti žardinjeru. Kad oživite svoje dvorište sa ovim idejama, izgledaće tako neverovatno da ćete poželeti da svoje slobodno vreme provodite uvek baš tu. Ovaj predlog je vrlo svestran i primenjiv u bilo kom delu vašeg baštenskog krajolika.

Kako da vaša bašta smiruje i čisti um?

Žubor fontane ne samo da pomaže ljudima da se opuste, već je i vrlo dekorativan element u eksterijeru. Među živopisnim i raznobojnim cvetnim žbunovima smestite malu fontanu prema vašem ukusu i ona će zasigurno doprineti da vaša bašta postane vaše posebno utočište nakon zalaska sunca. Pronađite fontanu koja odjekuje vašom energijom i pripremite se za opuštanje. Taj žubor može postati vaš omiljeni zvuk dok ispijate kafu ili čitate knjigu. 

Neizostavni i najveseliji dodatak svakog vrta

Šta može biti veseliji dodatak vašem vrtu od vrtnog patuljka u njegovoj večnoj cvetnoj šetnji? U zavisnosti od vašeg stila, mogli biste ga postaviti pored baštenske staze da pokazuje put ili kao zabavno iznenađenje među vašim biljkama. Budući da je ovaj baštenski prijatelj univerzalno dobro rešenje u dizajnu, može se uklopiti sa mnogim paletama dekora.

Porodični momenti u bašti

Cvetovi ni na nebu ni na zemlji

Imate stare oštećene drvene merdevine, koje više nikom ne služe? Ne dozvolite da izgube svaku svrhu. Možete ih srediti bez mnogo truda i postaviti saksije sa raznovrsnim cvećem duž stepenica. Nađite im mesto koje će na ovaj način sigurno privlačiti pažnju kao lep i koristan ukras za još jednu baštensku sekciju.

Živa ograda – sinonim za luksuz

Ukoliko imate dovoljno prostora, jedan od načina da ogradite vaš čudesni vrt svakako jeste i živa ograda. Ona je oduvek ukrašavala raskošne kuće i parkove, i bila je sinonim za luksuz. Živa ograda može da skriva, pregrađuje ili ograđuje neki prostor,  pa je možete prilagoditi vašim potrebama.

Prostor za jutarnju gimnastiku ili večernji čas joge

Vaš vrt može biti deo vaših zdravih navika. Svi znamo da nas redovno vežbanje čini zdravijim i sposobnijim, a i pomaže nam da se oslobodimo stresa. Međutim, nismo svi disciplinovani da idemo redovno u fitnes centre, pa zato baš u vašoj bašti možete izvojiti mali kutak za jutarnju gimnastiku na otvorenom, u mirnom okruženju, bez zagušljivog vazduha i buke. Proleće u vašoj uređenoj bašti može da motiviše i zdravije životne navike.

Uređenje bašte je vrlo kreativan proces, zahteva malo istraživanja i osluškivanja sopstvenih potreba. Krenite u ovo eksperimentisanje, gde uz malo truda dobijate dugogodišnji kutak za opuštanje i uživanje. Neka vaša bašta postane vaše najlepše remek delo.