Život i gradnja

Cinque Terre – italijansko seoce za kosmopolitski život

Cinque Terre italijansko seoce

Italija važi za zemlju lepote – što predela, što života. 

Bilo da govorimo o turističkom momentu, o hrani ili piću, svaka regija u Italiji ima da ponudi nešto specifično, drugačije i jedinstveno. Baš zato Italija i jeste jedna od najpopularnijih turističkih destinacija među putnicima. 

Smeštene u provinciji Ligurija, Cinque Terre se smatra rajem Italije. Pet sela koja čine Cinque Terre (što znači „pet zemalja“) su Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso al Mare. Najkarakterističniji element ovog raja na zemlji su kuće pastelnih boja na liticama.

Ova mala sela su neverovatna fuzija istorije i kulture. Iako je teritorija dugo bila izolovana, karakteristična ligurska kultura je očuvana.

Pet živopisnih sela sa srednjovekovnim poreklom i kulturnom baštinom takođe imaju rajske zalive, snene plaže i kristalno plavu vodu. Ah! Šta čovek više da poželi? 

Nekada izolovana, sada su ova sela povezana sa spoljnim svetom kada je izgrađena železnička pruga. 

Čitav kraj je sada veoma popularna turistička destinacija. Pet sela, obalna linija i okolni brežuljci sada su deo nacionalnog parka Cinque Terre (UNESCO-ve svetske baštine). 

Monterosso al Mare 

Ovo je najveće od pet primorskih sela i nalazi se na severozapadnoj obali regiona. 

Podeljen je na „stari i novi“ deo, obeležen srednjovekovnom kulom Aurora. Dok je novi deo od San Cristoforo-a, stari deo je zaštićen stenovitom obalom i još uvek predstavlja pomorsko selo. Mali tunel od oko 100 metara povezuje ova dva dela koja služi za pešake i vrlo malo automobila u gradu. 

Fegina (novi deo) je puna života i odraz je područja koje je turizam obogatio, velikom količinom i odličnim kvalitetom hotela i restorana. U međuvremenu, starim delom grada dominiraju ruševine zamka, a karakterišu ga tipične uske srednjovekovne ulice (carruggi) sa raznobojnim terasama.

Peščana plaža u ovom gradu jedina je obimna peščana plaža u Cinque Terre-i proteže se duž većeg dela obale. 

Vinogradi Italije
Vinogradi Italije 

Vernazza 

Ovaj mali grad nalazi se u provinciji La Specija, Ligurija, severozapadna Italija i može se pohvaliti jedinom prirodnom lukom u Cinque Terre-u. Ova majušna luka okružena je suptilnim živopisnim pastelama i šarmantnim Piazza Marconi sa amfiteatrom okrenutim ka moru.

Građena tokom rimskog doba, Vernazza je imala strateški značaj tokom doba pomorskih republika u Đenovi. Ova opština je rasla kao moćan utvrđeni grad sa snažnom vojnom odbranom i karakteriše je njen zaštitni znak caruggi (uske linije). Izdižu se gotovo vertikalno uz kuće pastelnih boja, lavirint stepeništa i male terase, sa velikim plavim pogledom na more koji iskaču na svakom koraku. 

Corniglia

Smešteno na vrhu stenovitog rta visokog 100 metara, Corniglia je najviše od pet sela Cinkue Terre. Okružen vinogradima, poznato je kao proizvođač vina i poljoprivrednih dobara. Ovo malo selo je ujedno i jedino selo kojem nedostaje direktan pristup moru, ali se do njega može doći dugim stepenicama zvanim „Lardarina“. Smeštena usred Cinque Terre, Corniglia ima dve ekskluzivne male plaže sa svoje strane, uske uličice i živopisno obojene četvorospratnice.

Pastelne kuće i arhitektura
Pastelne kuće i arhitektura

Manarola 

Manarola je sagrađena na visokoj steni koja se nalazi na 70 metara nadmorske visine. Smešteno uz potok i okruženo vinovom lozom, ovaj gradić proizvodi čuveno vino Cinque Terre: Sciacchetra. 

Manarola je takođe poznata po živopisnim zgradama i kućama koje se spuštaju niz njenu stenovitu i neravnu obalu. Selo je puno uspona i padova, sa strmim uskim uličicama (carrugi), koje vode do mora.

Ovo selo je poznato je po svom prelepom prozoru od ruža na staroj zgradi koja datira iz 14. veka. Baš kao i ostatak gradova Cinqe Terre, Manarola takođe ima mnogo živopisnih staza. 

Riomaggiore 

Najjužnije selo regije Cinque Terre je Riomaggiore. Ovo selo je dobilo ime zbog položaja karakterističnih domova kula izgrađenih duž reke (Rio) i takođe je najbliže selo La Speziji.

 Zbog svog položaja ovaj grad je često prva stanica kad god putujete severno od La Spezije. Iako se veruje da Riomaggiore datira iz 8. veka, o njemu je bilo vesti tek 1200-ih. Istorijski karakter ovog grada i njegovog vina su nadaleko čuveni. 

Grad se penje uz grebene s pogledom na more; a odlikuje se tipičnim kamenim kućama sa fasadama pastelnih boja koji se najbolje mogu ceniti sa mora, čineći ga jednom od najromantičnijih znamenitosti Cinque Terre. 

Sela Cinque Terre povezana su mrežom pešačkih staza koje nude najbolju priliku za istinsko uživanje u jedinstvenom pejzažu duž obale Italije. Između ovih prelepih gradova na brdima postoji i veza vozom i brodom. 

Ova oblast je ujedno i dokaz kako čitava regija može postati popularna zahvaljujući arhitekturi.